top of page

True Crime pod om Elvira-mysteriet

Opdateret: 22. nov. 2021

En ambitiøs lydvandring om dramaet om Elvira Madigan og Sixten Sparre udfordrer den gængse historie om den umulige kærligehed.





Manuskriptforfatter Brian Wind-Hansen og instruktør Jesper Dupont var mere end almindeligt tilfredse, da de i juli kunne lancere deres lydvandring på Tåsinge Museum. Podcasten er lavet på et højt teknisk plan, og de to bagmænd, der har produktionsselskabet Sans-1, synes deres høje ambitioner er blevet forløst på en rigtig god måde.


"Vi er utroligt glade og meget tilfredse. Vi er stolte af, at vi har kunnet samle så mange dygtige mennesker, og Tåsinge Museum har været utroligt søde og hjælpsomme hele vejen igennem"

Podcasten har en række professionelle skuespillere på rollelisten, blandt andet spiller Lea Baastrup Clausen Rønne Elvira, medens Carl Martin Norén spiller Sixten Sparre. Man hører også Sixten Sparres oldebarn, Kathinka Lindhe, fortælle i podcasten. Lydfortællingen har original musik skrevet af Harald Haugaard, og i øvrigt medvirker Koret i Landet-Bjerreby Pastorat i musikindspilningerne.


- Det her skulle være visitkortet, der skulle vise, hvad en historisk lydfortælling kan. Vi har fået den finansieret af forskellige fonde, Svendborg Turistforening og Tåsinge Museum, men vi har ikke tjent noget selv, fordi vi har brugt pengene på at hyre skuespillere og på Harald Haugaards fantastiske musik, fortæller Brian Wind-Hansen.


Åstedet populært


Stedet, hvor de to blev fundet skudt den 22. juli i 1889, blev så populært et udflugtsmål, at man rejste en sten på stedet i 1939 og fældede de træer som elskende par havde skåret hjerter og navne i. Stedet er også omdrejningspunktet for lydvandringen, og den har fået antallet af gæster til at stige.


Keld Bo Larsen, der er med i en særlig gruppe, der følger ny forskning omkring Elvira Madigan-sagen, viser kulturPulz rundt i Nørreskoven. Museet har frisket ruten op med skilte, og Keld Bo Larsen kigger jævnligt forbi og sørger for, at det hele ikke gror til.


- Det skal være nemt at finde stenen, men det skal jo ikke være alt for nemt. Folk må jo gerne få en oplevelse af at skulle finde vej gennem skoven, fortæller Keld Bo Larsen.



Ved stenen er der blevet lagt mønter, blomster og et enkelt rødt hæklet hjerte. Åstedet for det angiveligt dobbelte selvmord, er stadig et udflugtsmål for forelskede par.


- Det med at lægge mønter ved stenen, er noget ekstra der er kommet de sidste ti års tid, fortæller Keld Bo Larsen.


- Jeg tror, det er noget der er kommet fra USA.


Hvor mange, der har lyttet til fortællingen, er der ikke kommet tal på endnu, og museet ved heller ikke, hvor mange der finder vej til stenen i Nørreskoven. En vildtmåler på stien ind til stenen målte 700 passerende på et døgn, hvor de fleste må formodes at have været mennesker.


Fascinerende historie


Brian Wind-Hansen kendte ikke historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre i forvejen. Det var instruktøren Jesper Dupont, der foreslog at de skulle lave historien, der allerede i sin samtid gik verden rundt, og siden har været genstand for et hav af teorier og spekulationer.


"Jeg var hooked med det samme, og var tydeligt, at der stadig er en stor lidenskab omkring historien på Tåsinge"

- Der er jo flere sandheder. Der er historien om den danske Romeo og Julie, og så er der også den om en måske syg mand, der trak en ung pige med sig i døden – måske et drab. Vi var der jo ikke, men vi prøver at lægge så mange detaljer frem som muligt, fortsætter instruktøren.


De to bagmænd blander fiktion og fakta. Det er en helt bevidst strategi for de to bag Sans-1.


- Hvis man rør ved folks følelser, så de oplever historien, så forstår man den bedre. Det er i hvert fald ambitionen med vores historiske lydvandringer, slutter Brian Wind-Hansen.


Rører ved myten


Keld Bo Larsen er også begejstret for, at de mange detaljer, der kommer frem. Han følger nøje, hver gang der kommer noget nyt, også det der rokker ved fortællingen om det forelskede par der begik fælles selvmord, fordi de ikke kunne få hinanden.


- Vi har haft nogle diskussioner på museet, om vi skulle ødelægge den gamle myte, men jeg synes jo alle fakta, der kan bidrage til at give et billede af sandheden, skal frem. Jeg synes også lydvandringen er med til, der kommer nyt frem for dem, der ikke følger sagen tæt, fortæller Keld Bo Larsen.


Mysteriet om Elvira Madigan koster 49 kroner, men så kan man til gengæld høre den halvanden time lange lydvandring lige så mange gange, man har lyst. Sans-1 har også lavet historiske lydvandringer fra Odense, København, Aabenraa og Nyborg.


65 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page