top of page

Pris til usynligt teater

BaggårdTeatrets usynlige teaterforestillinger blev mandag aften hyldet til Artbeats årlige prisuddeling på Aveny-T. Teatret roses for at bryde vise nye veje for, hvordan publikum kan møde teatret – og hvordan teatret kan møde sit publikum.

BagggårdTeateres hold på scenen. Foto: Olivia Jest

Vi er groggy og hæse, i søvnunderskud og begejstringsoverskud. Sådan lyder det fra BaggårdTeaterets hold, der mandag aften vandt vi Artbeats særpris for med det usynlige teater at have "kombineret det kunstnerisk nyskabende med det formidlingsmæssigt fremsynede."


I sin begrundelse for at tildele BaggårdTeatret Artbeats særpris skriver HAVE Kommunikation & PR, der står bag prisen:

"Normalt går vi i teatret – i teatret. Vi sætter os godt tilpas på stolerækkerne, venter på at lyset i salen dæmpes, og når scenetæppet trækkes fra, bliver vi inviteret ind i scenekunstens magiske univers. Men det er langt fra alle, som synes, at denne form for traditionelle teateroplevelse er interessant. Så hvad nu, hvis teatret i stedet kom til dem, som ikke selv finder vej til teatret? Sådan lyder grundidéen bag Baggårdteatrets store satsning, som de kalder ’usynligt teater’. Det er et nyskabende greb, som gør det muligt at opleve teater på helt andre måder. Helt praktisk er det nemt, for publikum henter blot en app, og så er oplevelsen klar. Men projektet er så meget mere end blot nemt og tilgængeligt. "


Med sit ’usynlige teater’ bryder Baggårdteatret nemlig med de gængse rammer og viser helt nye veje for, hvordan publikum kan møde teatret – og hvordan teatret kan møde sit publikum. Derfor skal Baggårdteatret modtage Særprisen.

De indtil videre tre audiowalks, BaggårdTeatret har skabt med afsæt i lokale fortællinger og landskaber, er Mod Strømmen, der foregår på Langeland og havde premiere i 2021, Under Isen, der foregår i Faaborg og Svanninge Bakker og havde premiere i 2020, og Sundets Stilhed, der foregår langs Svendborgsund og havde premiere i 2019. En fjerde audiowalk får premiere i 2023 og foregår på Ærø. Mod Strømmen modtog innovationsprisen Årets Fiktion ved Prix Audio 2021.


- BaggårdTeatret er og har altid været et enestående hold og fællesskab. Fra de seje firstmovere, der med løftede pegefingre og en politisk, provokerende og decideret samfundsomstyrtende agenda for et halvt århundrede siden grundlagde teatret, frem til det hold, der sammen med samarbejdspartnere, fonde, publikum og faktisk også lokalpolitikerne – de får så sjældent ros – i Svendborg, på hele Sydfyn og mange andre steder i landet tror på scenekunsten og bakker op om den, siger teaterdirektør Jakob Engmann og fortsætter: - De har alle delt vores ambition om, at vi i et mere og mere digitaliseret, polariseret og nu desværre også i Europa krigsramt postcorona-samfund med scenekunsten og kulturen i bredere forstand kan bidrage kunstnerisk, æstetisk og poetisk til fremtidens fysiske og fredfyldte fællesskaber. Indtil videre er der 10.000 publikummer, der har gået teaterets tre usynlige teaterforestillinger. Vi glæder os til at se mange flere gå rundt langs Svendborgsund, i Faaborg og Svanninge Bakker samt over hele Langeland med høretelefoner og fjerne blikke henover foråret og sommeren – og så glæder vi os selvfølgelig også til i 2023 at indtage den fjerde kommune, vi er egnsteater for, med det usynlige teater: Ærø.
77 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page