top of page

Nissen huserer igen

Opdateret: 14. jan. 2022

Hver år i december springer kunstneren Helle Bertram ud som Nissen fra Tåsinge og huserer på Sydfyn og Facebook. Det er blevet et slags kunstværk med mange hundrede følgere på det sociale medie, og nissen har insisteret på at få lov til at anbefale sig selv i KulturPulz.

På Tåsinge har mange set de enorme havørne cirkle henover hav og skov. De har set dådyr med plettet pels, og harer med store ører. Kobberbrune fasaner der skratter i skovbrynet, og flygter ind foran bilen på vejen. Af og til med fatale konsekvenser.Man hører spættens hakken i træer og musens puslen i krattet.

Hejren er her i rigt tal. Den letter for det meste, inden man kommer tæt på. Så skræpper den med sin hæse lyd og cirkler engang henover, mens den kigger ned på en med sit skarpe blik og ligner en fugl fra dinosaurernes tid.

I sommerens skumringtime krydser flagermus lydløst rundt i luften efter insekter. Og når nattens mørke tager over, høres ugler fra mørke træer i nærheden.

Men nu kommer december. Og her kan man på Tåsinge og omegn ( ret stor radius ) måske være heldig at møde et sjældent væsen fra en helt anden verden. Nej, det er ikke en alien!

Næ, det er jo Nissen fra Tåsinge. Den er usædvanlig af sin art og er efter mange besøg i menneskets verden tilpasset i størrelse. Den forsøger ihærdigt at finde ud af, hvad vi mennesker er for nogen. Og den gør, hvad den kan, for at passe ind.Den kender bare ikke rigtig vores uskrevne regler, ej heller de skrevne. Det bærer dens december præg af.

Den har valgt et tilhørsforhold til kunstneren Helle Bertram. Og derfor er det hende, der siden 2012 trofast har nedskrevet dens historie og videregivet den på facebookkalenderen : https://www.facebook.com/nissen.fra.taasinge

Det er aldrig til at vide, om den dukker op igen, så det må man checke på kalender siden.

Nissen kommer i hopla, hvis den møder nogen, som kan se den, og som vil tale med den.

Tidligere har den både besøgt Christiansborg og Svendborg byråd.Den har talt med borgmestre og hestevenner og bueskytter og bagere og sågar en balletdanser. Den har været til miljøkonference i Paris, hvor den faldt ned af Eiffeltårnet, som den kravlede rundt på. Den blev her arresteret for gadeuorden! Det er jo, hvad der sker for sådan en sprælsk nisse!

Nissen fra Tåsinge er ovenud nysgerrig og foretagsom. Men den har også alvorlige og tænksomme sider.

Man kan glæde den ved at servere noget risengrød med smør og kanel til den. Den har også hang til vanillekranse og havregrynskugler.Og så hænger der en duft af gran og vanille omkring den.

Det er ikke en børnejulekalender. Nok mere en lille finurlig historie til de voksne.

Nisser er ved at forsvinde fra vores verden. De er afhængige af at blive set, ellers er de der ikke.


102 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page