top of page

Langeland åbner dørene igen

Opdateret: 24. apr. 2022

Langelandske kunstnere har siden 2002 inviteret helt ind bagved i den kunstneriske proces, når kunstnerne åbner deres værksteder og atelierer åbner op til en mere intim snak med den enkelte kunstner om kunst, kultur og håndværk. I påsken gør de det igen.

Fra den fælles udstilling i Nowhuset i Tullebølle.

Kunst har en markant plads i landskabet på Langeland, og i år går mere end 40 kunstnere og kunsthåndværkere sammen om Kunstnernes Åbne Døre i påsken. De samme kunstnere udstiller også ved en fællesudstilling i Galleri Nowhuset i Tullebølle, hvor der præsenteres et værk af hver enkelt kunstner.

Åbne Døre skal give et andet perspektiv på kunst og den kunstneriske proces. Men Åbne Døre skal også være med til at korte afstanden mellem kunstneren og kunstelskeren, der her har mulighed for at komme ind i et atelier, hvor oliemalingen hænger tungt i luften, der er malerpletter på gulve og vægge, og lærreder står stablet sammen i alle hjørner, fortæller Keld Nielsen, der er landskabsmaler.

- Langeland kan noget helt specielt, når det kommer til kunst. Selvom kunst ofte er en ensom proces, så forsøger vi med Åbne Døre at samle alle de kreative kræfter, der findes her, og få Langeland på Danmarkskortet som en kunstdestination, fortsætter han.


Kunstdestination


Langeland har siden 60erne tiltrukket en stribe af kunstnere og kunsthåndværkere til øen, der både har set en kunsthøjskole, flere kreative efterskoler og et væld af gallerier, atelierer og værksteder. Med knap 12.500 indbyggere har Langeland en forholdsvis høj andel af selvstændige og udøvende kunstnere, der bor på øen enten på fuld- eller deltid. Mange finder inspiration i den varierede natur og det helt særlige lys, som de mange kilometer kystlinje giver.

- Kunstmiljøet er helt unikt på Langeland. Alle dem, som kom i 60erne og 70erne, fordi der skete en masse, er blevet hængende. Og det har dannet en grobund for en særlig kultur omkring kunsten på Langeland. Jeg vil gerne sætte den langelandske kunst og miljøet her på landkortet. Der er et drive bag et projekt som Åbne Døre, der skal ud over øens grænser, siger kunstner Linea Hansen, der selv indfanger naturen ved at trykke med friskfangede fisk efter den ældgamle, japanske teknik, gyotaku.


Indvielse af de langelandske kunsttårne.

Foruden Kunstnernes Åbne Døre lægger Langeland hus til en række eksisterende og nye kunstinitiativer, hvor blandt andet TICKON i Tranekær Slotspark huser en af Danmarks største land-art udstillinger, og 12 af øens gamle transformertårne lægger hus til nogle af Danmarks måske nok mindste kunstudstillinger. Desuden arbejdes der på en ny kunst- og kulturrute, der i 2022 skal binde Langelands kunsttilbud bedre sammen ved at kombinere de større kunstoplevelser med besøg hos kunstnere og kreative iværksættere samtidig med, at man ser noget af det smukkeste den langelandske natur byder på.


Erhvervslivet støtter


(Kunstnernes Åbne Døre er nu en del af Åben Langeland, der kom til verden i 2018. Åben Langeland bliver til i et sammenspil mellem Langeland Kommune, Turist- og Erhvervsforeningen, Rudkøbing Handelsstandsforening, Langelands Museum og øens spisesteder. De støtter alle op om den tilbagevendende forårsbegivenhed, Åbne Døre, der samler øens kunstnere, kunsthåndværkere, kulturaktører, virksomheder og spisesteder til en uges fejring af kunst på Langeland og Strynø.


Åbne døre foregår fra den 9. - 18 april. Den fælles udstilling er i Nowhuset, Skolevej 10, 5953 Tranekær, og en oversigt over kunstnerne man kan besøge finder man her www.langeland.dk/aabne-doere


(Redigeret pressetekst fra Visit Langeland)

45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page