top of page

Jazz du skal høre

For mange plejer Vinterjazzen at være en lejlighed til at gå på opdagelse i musik, de ellers ikke kender og tjekke det dér jazz ud. I år har Vinterjazzen det vildeste program nogensinde – både på landsplan og i Svendborg – og med musikere, der er ved at eksplodere for at komme til at spille for mennesker, kan det kun blive en fest af en rejse i musik. Her nogle tips til, hvad du skal høre på Vinterjazzen 2022 i Svendborg.

Fatoumata Diawara. Pressefoto.

Vinterjazzens absolutte hovednavn, både nationalt og i Svendborg, er den malinesiske sangerinde, skuespiller og guitarist Fatoumata Diawara, der kun spiller to koncerter i Danmark sammen med DR Bigband. Den ene koncert er på Svendborg Teater, og det er et helt fantastisk scoop af Svendborg Jazzfestival at få det til at ske. Der er garanti for en musikalsk oplevelse ud over det sædvanlige: Diawara´s malinesiske bluesinspirerede afropop kombineret med DR Bigband kan kun blive et hit. Hvis der ikke allerede er udsolgt, så er det ved at være sidste udkald, så skynd dig. Fatoumata Diawara spiller i Svendborg Teater den 4. februar.


Kathrine Windfeld. Foto: Jacob Sune

Når vi nu taler bigband, så er Kathrine Windfeld, med rødder i Svendborg, absolut også værd at skrive i toppen af din liste. Siden 2015 har hun udgivet ikke færre fire albums med sit eget bigband eller det svenske Bohuslän Bigband. Det er en vild præstation i sig selv, men musikken har ovenikøbet sendt dønninger ind over det internationale jazzmiljø og har fået grumpy jazznørders øjenbryn til at løfte sig. Til Vinterjazzen spiller hun dog ikke med sit bigband men med sin sekstet. Tjek det ud og hep på en stjerne, der er kommet ud af det vilde sydfynske musikmiljø. Kathrine Windfeld spiller på Harders den 9. februar.


Guitaristen Jakob Bro. Pressefoto

Hvor der med ovenstående godt kan være krasse harmonier og udfordrende melodier, så er der anderledes ro på, når guitaristen Jakob Bro og trompetnestor Palle Mikkelborg indtager Den Blå Kirke. Der er ingen fare for at rødvinsglasset vælter, når du spiller deres – hmn, hvad er det rigtige ord – meditative musik. Her er ingen fare for at det lyder som en container fyldt med instrumenter, der ruller ned ad en skrænt. Spøg til side. Jakob Bro er en international jazz-superstjerne, der sprøjter plader ud på den prestigefyldte ECM, og Palle Mikkelborg er det samme, men kan tilføje legende til sit CV. Et sikkert kort og høj blæreværdi, hvis du tilhører Politiken+ segmentet. Jakob Bro og Palle Mikkelborg spiller i Den Blå Kirke den 19. februar.


Karmen Rõivassepp. Pressefoto

Sidste anbefaling herfra er at tjekke Ipek Yolu ud. Det er vild dansemusik, der trækker rødder i rytmisk folkemusik fra det meste af verden med en tyrkisk saz i front. Nogen har en trang til at smide al den instrumentale musik, man ikke lige kan kategorisere, ned i jazz-kassen. Men pyt med at det måske ikke lige er jazz formelt set. Ipek Yolu er spændende musik, og du har med garanti ikke hørt noget lignende før. Ipek Yolu er den vildeste dansemusik, men det får vi nok ikke lov til af Mette og Magnus. Hvis underet skulle ske og dansen bliver frigivet, så tjek også cubaneren Eliel Lazo ud, når han skyder det hele i gang allerede den 20. januar. Ipek Yolu spiller på Harders den 5. februar.


Vinterjazzen er en vinterudgave af Copenhage Jazzfestival, men med koncerter spredt ud over hele landet. Noget er måske værd at forlade Sydfyn for at høre? Tjek programmet ud på jazz.dk/vinterjazz

114 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page