Debat: Skal kultur være gratis?
Et gigantisk kulturudbud er blevet så naturlig en del af hverdagen, at vi ofte ikke tænker på, hvor det kommer fra og tager det for givet, at det er gratis. Men dem som fremstiller kunsten, skriver bøgerne og musikken og fortæller historierne får en meget lille betaling for deres arbejde. Er det rimeligt, spørger billedkunstneren Mai-Britt Schultz her.

Vi lever i en tid, hvor vi er så omgivet af kultur, at vi ofte ikke opdager, hvor stor en del det er blevet af vores hverdag. Vi skal ikke længere tilbage end til mine bedsteforældres barndom, før musik kun var noget, man hørte i kirken om søndagen, i skolen og til større fester. Hvis man ikke selv kunne synge eller spille et instrument. I dag spilles der musik overalt, om så det er på toiletter for at dæmpe lyden af de naturlige processer.
Vi hører lydbøger, radio, ser levende billeder på utallige platforme. De fleste skal ikke have to ledige minutter, før de tænder for deres telefon og ser film eller hører musik . Byerne bugner af skulpturer, teater, koncerter, oplæsninger, udstillinger. Der arbejder myriader af mennesker med at formidle kultur, fremvise, gøre tilgængeligt, analyserer, bevillige, bedømme. Vi fylder vores hjem med billeder, plakater, bøger, lyd, levende billeder. Selv på vores vandringer i naturen tilbydes vi kultur som følgesvend. Vi skriver bøger, maler, hugger i sten, laver keramik, danser, spiller amatørteater, deltager i parader og forestillinger, og hundrede af andre kulturelle aktiviteter.
Så på en måde har kulturen sejret sig ihjel. Vi forbruger kultur i en grad, så vi slet ikke kan forestille os, at den forsvandt. Alle forventer, at kulturen er let og gratis tilgængelig, vi åbner jo bare for tv, radio, computer, telefon eller løfter blikket, så er der et kulturtilbud. Der er evidens for, at når der opnås en vis mængde, ser og hører vi det ikke mere. Det bliver så meget en vane, at vi glemmer, at nogen har skabt den kultur, vi ser og hører. Jeg hører ofte spørgsmålet, om man kan leve af at være kunstner, fordi mange oplever det, som noget man gør i sin fritid eller noget der bare ligger frit tilgængeligt. Men skal kunst og kultur være godt, skal der investeres liv og tid i det.
I dag er det sådan, at kunstneren skaber jobs, for langt mere end vedkommende selv tjener. At skabe kultur er et arbejde der genererer jobs, på lige fod med mange andre erhverv.
De fleste seriøse kunstnere er selvforsørgende, men der er stadig en kollektiv forståelse af, at kunst og kultur primært er noget, der betales af det offentlige. Men det offentlige er jo os. Og vi forbruger for langt mere, end vi betaler for. Alle bruger kultur, selv dem der ikke er opmærksomme på det, og i forhold til den mængde vi dagligt forbruger, betaler vi ufatteligt lidt, der går til dem der, producerer kulturen.
Når vi oplever en tid, som her under coronaen, opdagede vi, hvor meget vi har brug for den kollektive kultur, - om så det er at synge sammen. Kulturen binder os sammen som mennesker, som et folk. Forestil dig et kort øjeblik, hvordan nedlukningen ville have været uden kultur. Ingen film, ingen bøger, ingen musik o.s.v.
Således at du næste gang, overvejer om det egentlig ikke er meget rimeligt, at de mennesker der producerer kulturen, også får en ordentlig løn for deres arbejde.