top of page

BaggårdTeatret bliver stemmen i dit hoved

Det sydfynske egnsteater, BaggårdTeatret, har lanceret efterårsprogrammet med børneteater, gæstespil, foredrag – og afslører et nyt samarbejde med Fix&Foxy, der til november munder ud i den helt særlige forestilling Homeparty.
Jakob Engmann har netop præsentæret efterårets program. Foto: Maria Fonfara



BaggårdTeatert åbner for et overflødighedshorn af teater i løbet af efteråret. Det sker både på scenen i Caroline Amalielund og ude i Svendborg by – og så arbejder teatret videre med konceptet lyd-i-ørerne-på-publikum i efterårets store satsning.


- Det kan virke paradoksalt, indrømmer direktør for BaggårdTeateret Jakob Engmann.


- Under de seneste års nedlukninger har vi sukket efter at kunne få publikum ind i teatret igen, og når vi så endelig kan det, laver vi forestillinger alle mulige andre steder. Vi har lavet usynligt teater langs Svendborgsund, i Svanninge Bjerge og på Langeland. Lige op til sommerferien har vi lavet Sydfyns største forestilling nogensinde med Fjeren & Rosen på Frederiksø, og nu går vi i den modsatte grøft og sender publikum hjem til hinanden i små grupper. Med forestillingen Homeparty, der har verdenspremiere i november, udfordrer vi nemlig endnu en gang de vante forestillinger om, hvad og hvor teatret skal være,” siger han om det samarbejde, BaggårdTeatret har indgået med københavnske Fix&Foxy og instruktøren Tue Biering.


Fix&Foxy har med base i København i ti år produceret teater, sociale interaktioner og installationer. Med Homeparty lader vi det være op til publikum selv at skabe oplevelsen – men vi trækker i trådene og puffer dem bestemt i ryggen. For hvor kommer de stemmer i dit hoved fra, der siger, at nu skal du gøre sådan, nu skal du gøre sådan og sige sådan – og nu er det bedst at tie stille? Hvad hvis det var nogle andre stemmer? Hvem ville du så være?

Forestillingen Homeparty er, hvad den siger, den er: Et klassisk homeparty med en vært eller værtinde, en gruppe inviterede gæster og et fælles formål, som alle tror, de kender, men som alle prøver at påvirke i deres egen retning. Og alle bliver manipuleret af den ene høretelefon, de har i øret, indtil de ender et helt andet sted, end de havde troet, de ville.

Når værten har sat aftenen i gang, bliver deltagerne gennem høretelefonen instrueret i, hvad de skal gøre, hvad de skal sige, hvordan de har det. Snart begynder homepartyet at køre af sporet: Hvad skal I ude i køkkenet? Hvorfor bliver der flyttet rundt på tingene? Hvad skete der med ham, der gik på toilettet, og er der mere boblevand, for det har vi brug for! Vi skal danse!

Homeparty har premiere d. 5. november vil herefter kunne hentes og spilles, hvor som helst du kan samle en gruppe på 5-10 personer, der vil spille med – og sætte sig selv på spil.


Rekordmeget børneteater og 300-års jubilæum


Men ud over den nyskabelse har BaggårdTeatret sammensat et efterårsprogram, der dels byder på mere børneteater end nogensinde før med hele seks BørneBaggårde, seks gæstespil, tre foredrag og en stor, offentlig fejring af 300-året for teater på dansk. Den finder sted på Svendborg Torv d. 23. september, hvor Dansk Rakkerpak spiller forestillingen Grænsen, og en række lokale teateraktører deltager.

Men allerede d. 4. september åbner vi dørene for de mindste med Det Lille Turné Teaters forestilling Grev Gris. De små må komme igen i oktober til Teater Du Milde Himmels Sikke et vejr og i november til Tiny Dancer og Dansehallernes YEM. Og så går vi ellers all-in på julen med tre juleforestillinger for de små: En rigtig nisse fra Det Lille Verdens Teater, Louise Schouws Nissemor og Kanelia i julenød og Nissepigen der blev væk fra Himmerlands Teater.

De voksne får også lov til at jule: Teatret Møllens nyopsætning af Charles Dickens’ klassiske fortælling om den sure, gamle gnier, Ebeneezer Scrooge, i Et juleeventyr. Det er måske meget fint til at komme sig oven på Mungo Parks klimaforestilling At lære at dø. Ud over den spiller Paolo Nanis poetiske tegneforestilling Livets små mirakler, mens Det Olske Orkester tager livtag med H.C. Andersens Nattergalen i Det kontaktløse forhold.

BaggårdTeatrets bæredygtige rejsebureau, B Tours, tager også tre gange publikum med verden rundt uden flyskam: Vi skal gennem 300 års dansk teaterhistorie, vi skal gennem godt et halvt århundredes BaggårdTeater-historie, og vi skal ud i en af Weber-villaerne og høre om dynastiet, der satte et massivt aftryk på Svendborg, inden det hele gik op i vellevned og tømmermænd.


Læs hele efterårsprogrammet her:



54 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page